E-računi i slanje prema državnoj upravi

Dragi naši klijenti i partneri!

Od 1.7. je e-račun postao obveza pri slanju transakcijskih računa prema javnim i sektorskim naručiteljima, prevedeno: ne možete im više slati fizičke račune već to mora biti e-račun.

Tko su javni i sektorski naručitelji?
Državna tijela RH, jedinice lokalne i područne samouprave, isporučitelji Plina i toplinske energije, Vodno gospodarstvo, Poštanske usluge itd. Puni popis

Što to znači za korisnike Remaris Master-a?
Još od kraja 2018. Remaris ima podržane e-račune putem servisa Moj e-račun. Kroz tu integraciju e-račune možete slati i drugim tvrtkama, a sada i tvrtkama javne nabave. Detalje o integraciji potražite OVDJE

Plaćam li nešto Remarisu?
Ne, aktivacija integracije je besplatna, ali ugovarate uslugu sa tvrtkom Moj e-račun. Cijena pojedinog računa ovisi o broju mjesečno poslanih računa.

Koje račune NE šaljemo kao e-račun?
Ništa se ne mijenja za račune plaćene gotovinom i karticama. E-račun je obveza isključivo kod plaćanja putem transakcijskog računa (virman).

Ako šaljem račune kao PDF – znači li da šaljem e-račun?
Ne, da bi se e-račun poslao u skladu sa Zakonom, mora biti poslan putem informacijskog posrednika poput moj e-račun.

Teče li sve glatko?
Tehnički je sve ok, ali je sa druge strane javna uprava koja nije najažurnija pa ih je promjena često dočekala nespremne. Pri slanju e-računa sustav može javiti grešku ako se neko tijelo nije registriralo za primanje e-računa ili se registriralo pogrešno. Prvo provjerite POPIS (https://data.gov.hr/dataset/azurirani-popis-tijela-javne-vlasti) da li je neko tijelo uopće tijelo javne vlasti (po OIB-u najbolje), a nakon toga se javite direktno njima.

Imate i dalje pitanja?
Javite se podršci Remarisa na podrska@remaris.com. Ako ste korisnik servisa Moj e-račun na email techsupport@moj-eracun.hr ili pogledajte njihova učestala pitanja

Molimo za e-račun koristiti email kao glavni način komunikacije – mnogo je lakše zbog konkretnih podataka koji se traže.

Imate samo nekoliko računa godišnje prema javnim i sektorskim naručiteljima?
Izdate transakcijski račun u Remarisu i prepišete računa koristeći FINA aplikaciju “e-račun za državu“. Preduvjet je da imate e-potpis i certifikat FINA-e. To sve rješavate direktno sa FINA-om.

Comments are closed.